Hoe werkt de spotmarkt precies?

Op de spotmarkten wordt er voor de korte termijn energie ingekocht. Een spotmarkt werkt vergelijkbaar met de aandelenbeurs: de prijzen zijn aan fluctuering onderhevig.

Elk uur veranderen de prijzen. Wanneer u op de EPEX of de LEBA-energie inkoopt op een bepaald uur, krijgt u die energie met een opslag geleverd. De spotmarkt heeft de afgelopen jaren tot 15% lager gestaan dan de lange termijn beurs.  Zeker voor grote ondernemingen met veel energieverbruik maakt dit een enorm verschil. Alleen al hierdoor is het zeker waard om energie-inkoop op de spotmarkten te overwegen voor uw onderneming.

Wie handelen er op de spotmarkt?

Op de spotmarkt bieden energieproducenten hun elektriciteit of gas aan. Ook de particulier met bijvoorbeeld zonnepanelen kan overtollige energie hierop aanbieden. Energieleveranciers kopen vervolgens energie in op deze beurzen, waarna het doorverkocht wordt aan huishoudens of bedrijven. Tevens handelaren of industriële grootverbruikers kunnen energie inkopen op de spotmarkten.

Direct inkopen op de dagmarkt

Is de prijs juist? Dan kunt u direct energie inkopen. Ongeacht wanneer.

ONAFHANKELIJK ADVIES

Wij vergelijken alle leveranciers. Hierdoor heeft u altijd onafhankelijk advies.

DE LAAGSTE OPSLAG

Door onze jarenlange ervaring weten wij wanneer het juiste moment is om in te kopen.

Wij gaan graag met u in gesprek
om te bepalen wat het beste bij
uw situatie en wensen past.

Hoe wordt de energieprijs bepaald?

De prijzen op de spotmarkten worden door veel verschillende aspecten beïnvloed. In de kern gaat het, net zoals bijvoorbeeld de aandelenbeurs, om de verhouding tussen vraag en aanbod. Is er veel vraag? Dan gaat de prijs voor uw energie omhoog. Is er aan de andere kant echter veel aanbod, dan zal de energieprijs zakken. Factoren die hierbij in hoge mate meespelen zijn het weer en de economische situatie. Boven op de beursprijs betaalt u nog opslag aan de leverancier. Deze kan per leverancier verschillen.

Welke spotmarkten voor energie zijn er?

Voor het inkopen van elektriciteit voor de korte termijn bestaat er de EPEX-beurs. Op deze beurs wordt energie verhandeld voor de hele Noord- en West-Europese markt. 60% van alle elektriciteit wordt op deze beurs verhandeld. De prijs op de EPEX is weergegeven in euro’s per kilowattuur (kWh). Het inkopen van gas voor de korte termijn gebeurt op de LEBA-beurs (met koppeling naar koppen EPEX en LEBA). De prijs op de LEBA wordt weergegeven per kubieke meter (m3). Wij kennen beide beurzen van binnen en buiten. Bij ons kunt u terecht met al uw vragen over de EPEX of de LEBA.

Waar kan ik de prijzen op de spotmarkt bekijken?

U kunt online de koersen van de spotmarkten bekijken. Wij houden ze voor u echter constant in de gaten. Daarnaast weten wij welke leveranciers de voordeligste opslag rekenen. Voor vragen over de koersen kunt u daarom altijd bij ons terecht. Ook kunnen wij een goede voorspelling doen over de ontwikkeling van de energieprijzen in de nabije toekomst. Meer weten? Neem contact met ons op!

Liever persoonlijk advies?


Wilt u liever sparren met een van onze experts over de inkoop van energie voor uw bedrijf? Dat kan natuurlijk ook. Wij staan elke dag klaar om u te voorzien van telefonisch advies. Wij komen zelfs met alle plezier persoonlijk bij u langs om alle mogelijkheden te bespreken.

Vast of Variabel energie inkopen?

Ondernemingen kunnen energiecontracten afsluiten voor de lange of korte termijn. Welke strategie u kiest heeft veel invloed op de prijs die u betaalt voor elektriciteit of gas. Het ligt aan het soort onderneming en het instapmoment welke strategie het mees gunstig voor u is.

U kunt ervoor kiezen om voor langere tijd aan een energiecontract vast te zitten. Zo betaalt u bijvoorbeeld gedurende een of drie jaar hetzelfde bedrag. Zo is het vooraf duidelijk welk prijskaartje er aan uw energie vast zit. Dit zorgt voor enige zekerheid. De inkoop van energie op lange termijn gebeurt op de ENDEX-beurs. Het voordeel is dat de afnemer dan niets merkt van hevige prijsstijgingen. Vanzelfsprekend is het grote nadeel dat er ook niet geprofiteerd wordt van prijsdalingen.

 

Wanneer de prijs op de ENDEX-beurs erg laag is en er geen sterke prijsdalingen meer worden verwacht, kan het voordelig zijn om vast in te kopen. Als de prijs na het inkoopmoment stijgt, profiteert u nog steeds van het lagere tarief. Ook voor bedrijven die alleen overdag energie verbruiken (dus tijdens de piekuren) kan een vaste inkoopstrategie een goede keuze zijn. Een variabele strategie brengt dan relatief weinig voordelen met zich mee.

Naast de vaste, bestaat er een variabele inkoopstrategie. Hierbij verschillen de prijs voor energie per uur. Als u vandaag energie inkoopt tegen een bepaalde prijs, krijgt u die de volgende dag geleverd. Dan koopt u elektriciteit in op de EPEX-beurs, voor gas is dat op de LEBA-beurs. Deze strategie gaat met meer onzekerheid gepaard, maar er kan wel meer geprofiteerd worden van dalingen in de energieprijzen.

 

Vooral wanneer een bedrijf veel draait buiten de piekuren (bijvoorbeeld ’s nachts) kan er goed voordeel gehaald worden uit de variabele inkoopstrategie. Daarnaast ligt gemiddeld gezien de prijs van de EPEX-beurs iets lager dan de ENDEX-beurs. Tevens is het verstandig om variabel energie in te kopen als de verwachting is dat de prijs gaat dalen.

Equipment, cables and piping as found inside of a modern industrial power plant

Maand gewogen gemiddelde prijs via spotmarkt

Wat spotmarkt.nl uniek maakt, is dat wij werken met een maand gemiddelde prijs. Dit kan enorm voordelig zijn voor veel bedrijven. Vooral voor grootverbruikers.

 

 

Hoe werkt dit precies? De prijzen verschillen op de spotmarkten per uur. Zo is de prijs ’s nachts een stuk lager dan overdag. Er wordt dan namelijk minder energie verbruikt, dus de vraag is lager. Wij berekenen elke maand wat de energieprijs gedurende die maand gemiddeld is geweest. Op die manier worden de lage nachtprijzen meegenomen, wat zorgt voor een lagere prijs per maand.

Voorbeeld

Gedurende maand X zijn er enorm veel schommelingen geweest op de EPEX-berus. Zo was de prijs aan het begin van de maand 1 cent per kWh terwijl het 2 weken later 5 cent was. Bij een maand gewogen gemiddelde prijs worden alle prijzen van de maand meegerekend voor de prijs die maandelijks betaald wordt. De uiteindelijke prijs zal dan uiteindelijke ergens tussen de hoogste en laagste koers van die maand liggen.

Energiemonitor

Wij bieden, naast de energiescan, tevens de energiemonitor aan. Hierbij leveren wij een dienst waarbij u volledig en gedetailleerd inzicht heeft in uw energieverbuik. Op basis hiervan kunt u beslissen wat voor energiecontract u nodig heeft.

Hoe krijgt u via spotmarkt de beste deal?

Wanneer u op deze site uw gegevens invult, gaan wij voor u op zoek naar de beste energiedeal. Wij zijn op de hoogte van de opslagen die de energieleveranciers in rekening brengen. Bovendien houden wij de beurzen continu nauw in de gaten. Zo kunnen we u, naast het beste energiecontract, van advies voorzien over de kiezen inkoopstrategie. Ook als u hulp nodig heeft bij het opzeggen van uw huidige energiecontract, zijn wij u graag van dienst.

 

Vul hier uw gegevens in en wij gaan zo snel mogelijk op zoek naar meest gunstige deal. Wij streven ernaar om binnen 24 uur contact met u op te nemen.

Man Working At Computer In Contemporary Office

Verduurzamen

Wilt u kijken hoe u kunt besparen op energiegebruik? Of wilt u kijken wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van meer groene energie? Wij gaan graag hierover met u in gesprek en bekijken alle mogelijkheden. Ook als u reeds zonnepanelen heeft, kunnen wij adviseren over hoe u hier het meeste uithaalt door eventueel energie terug te leveren en er op die manier geld mee te verdienen.

Waarom kiezen voor Spotmarkt?

Goede service staat bij bij Spotmarkt centraal. Hierbij een greep uit de factoren die ervoor zorgen dat wij dit kunnen garanderen.

  • Laagste opslag

    Door onze ervaring kunnen wij altijd voor de laagste opslag zorgen.

  • Jarenlange ervaring

    Door onze jarenlange ervaring weten wij als geen ander wanneer het juiste moment is om in te kopen.

  • Direct inkopen op de beurs

    Is de prijs juist? Dan kunt u direct energie inkopen. Ongeacht wanneer.

Wij gaan graag met u in gesprek
om te bepalen wat het beste bij
uw situatie en wensen past.