APX/EPEX

Het inkopen van elektriciteit gaat via twee verschillende beurzen: de APX/EPEX en de ENDEX. Bij de ENDEX worden energiecontracten voor de langere termijn ingekocht. Het kan echter, vooral voor de grootschalige gebruiker, een stuk gunstiger zijn om voor de korte termijn in te kopen. Dit kan op de APX/EPEX-beurs, ook wel de spotmarkt genoemd. Meer dan de helft van de elektriciteit wordt verhandeld op deze markt.

Het inkopen van elektriciteit gaat via twee verschillende beurzen: de APX/EPEX en de ENDEX. Bij de ENDEX worden energiecontracten voor de langere termijn ingekocht. Het kan echter, vooral voor de grootschalige gebruiker, een stuk gunstiger zijn om voor de korte termijn in te kopen. Dit kan op de APX/EPEX-beurs, ook wel de spotmarkt genoemd. Meer dan de helft van de elektriciteit wordt verhandeld op deze markt.

De Amsterdam Power Exchange (APX), die in 1999 werd opgericht, is de voorganger van de APX/EPEX. Op de APX/EPEX-beurs wordt energie verhandeld voor de West- en Noord-Europese markt. Wanneer men energie inkoopt op deze markt, wordt het de volgende dag al geleverd.

Benieuwd naar de
gasprijzen?

De energieprijs op de APX/EPEX-beurs

Bijzonder aan de APX/EPEX is dat de energieprijs per uur verschilt. Wanneer een partij voor een bepaalde prijs inkoopt, krijgt deze het dus de volgende dag tegen die prijs geleverd. De APX/EPEX-beurs is aan veel schommelingen onderhevig, hierdoor is het interessant voor de slimme en oplettende inkoper.

 

Boven op de prijzen op de dagmarkt wordt nog de opslag door de leverancier gerekend. De hoogte hiervan kan per leverancier verschillen. Daarnaast komt de energiebelasting er nog bij, dit is een door de overheid vastgesteld bedrag. Deze drie vormen de uiteindelijke prijs die u betaalt voor uw elektriciteit.

 

Omdat het op de APX/EPEX-beurs om grote hoeveelheden elektriciteit gaat, wordt de prijs weergegeven per megawattuur (MWh). Dit staat gelijk aan 1.000 kilowattuur (KWh). Deze laatste hoeveelheid wordt meer gebruikt voor het berekenen van het verbruik van een huishouden.

Voorbeeld energieprijs Menno

 

Menno is directeur van een afvalverwerkingsbedrijf en beheert het energieverbruik. Hij koopt via een leverancier in op de spotmarkt. Op 16 juli tussen 16:00 en 17:00 werd er 5 kWh aan elektriciteit verbruikt. Op dat moment was de prijs op de APX/EPEX 4 cent per kWh. De energiebelasting bedroeg 10 cent per kWh en de energieleverancier rekent 5 cent per kWh. Menno betaalt dan 95 cent voor de gebruikte energie gedurende dat uur ((5*4)+(5*10)+(5*5)).

Blije klanten

q

Hoe wordt hoogte van de koers op de spotmarkt dan bepaald? Dit gebeurt, net zoals op de aandelenmarkt, naar aanleiding van de hoeveelheid vraag en aanbod. Op het moment dat er veel vraag is naar energie, zal de prijs omhooggaan. Wanneer er weinig vraag is, dan gaat de prijs zakken. Dit is waarom de energie s’ nachts doorgaans goedkoper is.

Omstandigheden zoals het weer en de economie spelen ook in hoge mate mee met de prijsbepaling. Tijdens de coronacrisis bijvoorbeeld, wordt er minder energie gebruikt door bedrijven, wat resulteert in een lage prijs op de APX/EPEX-beurs. Daarnaast zal de prijs dalen wanneer er een groot windmolenpark wordt aangelegd. Het aanbod gaat dan immers omhoog. Het kan zelfs voorkomen dat de prijs voor elektriciteit negatief is. In dat geval krijgt de afnemer geld toe als deze energie inkoopt. 

Een groot deel van de energieprijs staat zoals gezegd vast. Dit geldt voor onder andere de netbeheerkosten en de energiebelasting die aan de overheid moet worden betaald. De marktprijs kan echter, zoals net beschreven, fluctueren.

10

aantal jaar ervaring

30

aantal leveranciers

1000

aantal geholpen ondernemers

Waarom de APX/EPEX-beurs interessant is voor grootschalige energiegebruikers

Gemiddeld gezien zijn de prijzen op de APX/EPEX-beurs wat lager dan de prijzen voor energie voor de lange termijn. Tevens kan er, door de schommelende prijzen per uur, tactisch ingekocht worden. Zelfs bij kleine prijsdalingen kan dit voor de grote energie-inkoper resulteren in een aanzienlijk lagere energierekening.

Hoe sluiten wij voor u de beste deal op de APX/EPEX-beurs

Wij zorgen voor de beste deal op de beurs, en brengen u als zakelijke inkoper een maand gewogen gemiddelde bedrag in rekening. Dit maakt ons uniek, en voor veel bedrijven kan dit extra voordelig zijn. Zo kan bijvoorbeeld een bedrijf dat alleen gedurende de daguren elektriciteit verbruikt, ook profiteren van de lagere energieprijzen gedurende de nacht.

binnen 24 uur een offerte

Onafhankelijk advies

Jarenlange ervaring

Wil je stroom van je zonnepanelen verkopen?

Op de APX/EPEX kunt u niet alleen inkopen, maar ook verkopen. Wanneer u meer energie produceert met behulp van zonnepanelen dan verbruikt, kunt u dit overschot op de APX/EPEX-beurs verkopen. U krijgt dan de uurprijs van dat moment. U kunt die via spotmarkt.nl regelen. Dan zorgen wij dat de beste prijs ontvangt voor uw geproduceerde energie.

Benieuwd naar
de energieprijzen?